Friday, November 2, 2007

Suami & Masjid
Nikmat suami yg beriman itu tiada tandingannya. Jadi, kalau dpt suami yg beriman, walaupun kena berkongsi, ramai wanita yg sanggup...Hints: Lelaki-kalau nak jadi dambaan wanita, jadilah org yg beriman.Saya banyak dengar kisah2 beberapa org lelaki yg beriman, yg telah dipinang sendiri oleh wanita. Lelaki beriman ini "rare species". Kalau dah jumpa, cepat2lah reserve. Nanti dah diambil orang lain pula.

Betul pesan Hamka...kalau nak cari lelaki yg beriman, carilah yang istikhamah berada dlm masjid, di awal waktu solat, di dalam barisan saf pertama. Kalau tak dapat suami/muhrim yg suka ke masjid...pujuk & pujuklah. Galakkan suami untuk solat di surau/masjid. Setiap langkah kakinya, ALlah akan menghapuskan satu dosa, Allah beri ganjaran satu pahala dan ALlah angkat darjatnya. Bila bersolat jemaah pula, ALlah akan gandakan ganjaran solatnya 27 kali ganda. Si isteri di rumah pula, yg menggalakkan suami utk ke masjid akan dapat 28 kali ganjaran. 27 ganjaran seperti suami (tanpa dikurang sedikit pun dari ganjaran si suami) dan 1 ganjaran utk solatnya yg dikerjakan di rumah.

Sesungguhnya pujuk rayu wanita itu berkuasa menggegarkan gegendang telinga suami. Bagaimana pulak kalau suami sibuk...sering tiada di rumah ? Bagaimana peranan isteri untuk menggalakkan si suami untuk berada di masjid ? Mungkin suami masih sibuk di pejabat atau bersantai di kolam pancing atau di kedai kopi atau di padang bola ?

No comments: