Thursday, January 29, 2009

Nadia's Pets

This was Nadia's last pets. 2 hamsters named chippy and hammy. They even had 7 baby hamsters...which of course died one after the other. The baby hamsters died becoz the male adult hamster ate it. I don't understand why he did it but maybe the new-born babies were defected or something. Also, in the end, even the parent hamsters, chippy and hammy, died. The adult hamsters made a hole in the cage and was always fond of going out and about in the middle of the night. The next morning either one of the hamsters was always missing. So, Nadia and her brothers had to go looking for these hamsters. Favourite hamsters' hang out was under the bed, behind the wardrobe or drawer chest, or even in the kitchen. It was such a hassle when the hamsters was not found. I've never bothered to help out with these muddles in my home. I've got too much of other things to do!!!

Hamsters, kittens, ducklings, fishes, rabbits, chickens, terrapin...and many-many more long list of animals in my household. Mostly, these creatures are Nadia's pets. Nadia is most persistent when she begs and pleads us to allow her to keep these animals as her pets.

ALhamdulillah, we've never had all of these pets at one single time. Usually, when one pet dies, our house is animal free for a while. But...not long after, due to Nadia's pleas and doe-eyed look, we'll start to have another animal. Thus, since our first pet, which I can't remember what it was, we've had almost 20 different sorts of pets.

I've always resolved not to listen to Nadia. Countless times, I've said no to her pleas to get a new pet. Yet, after hundreds of 'No' ....I usually end up saying one 'Yes'. How many times can a person say No??? Although I've often regretted it, sometimes, it is just easier to agree and go along with Nadia. Then, we'll start a new pet episode. SubhanAllah, it's been almost one month since the last hamster's death. I am really hoping and praying that I will not weaken and break down to Nadia's pleas yet once again.

Last Sunday, as we were out in Ipoh, Nadia has started her campaign to get herself another boy+girl hamsters. When both me & my hubby explained to her the dificulties in having these pets, she sulked throughout the entire trip. Finally, coz my hubby can't bear to see his children being sad & disappointed, we decided to get her a non-living pet....


Ta-da....



One bear for Sarah and of course one bear for Nadia. Hopefully, she will be content with these for a while...but I am sure soon I will hear...

" Emak...bolehlah kita simpan anak kucing ini...Satu kali ini je...dia comelkan???Bolehlah mak...mak baik...Bolehkan???"







8 comments:

ain said...

salam da...aku pulak memang tak pernah setuju bila anak2 aku nak bela pet. Susah nak jaga pun ye, cerewet pun ye, nak bawak gi jumpa veterinar lg. Yg pasti, aku gak le nanti jd tukang bela/mandi/kasi makan/dodoi. alahaii...malasss!!!Aku ckp ngan depa2...dah beso nanti dah ada umah sendiri, bela le apa2 binatang yg dia orang suka. Kesian gak bila strict sgt, tp aku buat dono je. Nasib baik laki aku tukang pujuk anak2 dia. Kdg2 aku bawak dia org gi kedai pet. saja2...at least x dpt bela..dpt tengok/pegang cukup le. hihi..

p/s...kim salam ngan anak2 nko ekh

Suzi said...

salam kak nurul...
nadia..nadia...dia minat biantang2 ni ye...penyayanglah tu...
hamster tu mcm gelilah pulak ye..
memang byk kerja kalau ada pet nidan nak jalan2 jauh2 pun payah...tapi kalau org minat sanggup buat apa saja...
kami kat sini ada bela puyuh ...tapi kat reban je...byk telur nya...abg punya hallah tu.
anak2 memanjang minta nak arnab dan kucing..oh tidak...tak sanggup nak kelolakan...

laily said...

Amboi comelnye kucing tu. buat masa nie ada seekor kucing dah mengambil kami sekeluarga jadi keluarga angkat dia. Ntah dari mana datangnye pun tak tau.

Baguslah nadia sukakan binatang tapi kalau asyik mati je apa hal pulak. elok gak bela teddy bear tu tak payah bersihkan dan bagi makan. Anak-anak memang suka nak membela binatang tapi yang menjaganya nanti kita jugak, tapi kadang-kadang memang nak kena berkeras juga kalau binatang tu mati je nanti macam mendera pulak.

MASDO said...

assalamualaikum..seronok baca entry ni.ahliah saya pun suka sgt dgn kucin.kat umah da ada 8 ekor kucin.smuanya kucin jumpa.da l umah flat.rasanya nk cr umah laenla.insya'Allah..

UmmuSarah said...

Ain,

Aku nie garang jugak...tp still kena bully ngan budak2. Mungkin sbb aku tak consistent kot. Kau doakanlah utk aku ...

Suzi,

Burung puyuh tu dimakan jugak ke? Mahal kalau kat m'sia nie. Kita org pernah bela ayam katik...comel sgt. Nak mkn tak sampai hati pulak. In the end ayam2 tu hilang...mungkin org lain dah curi.

Rita,

Tak semua yg mati. Banyak yg hilang. Ayam katik, rabit, terrapin, dsb. Ada seekor je anak kucing mati kena langgar kereta neighbour. Ada lain pulak tu, kita bagi kat org lain sbb dah tak tahan nak bela.

Masdo,

Suami ada jg suruh bela kucing aje sbb bela kucing nie sunnah. Hebat tu boleh bela kucing sebanyak tu. Apa rahsianya?

UmmuNurul said...

orang kata kalau bela pet ni tandanya dia very loving, touching n sensitive..tak kishlah, aku pu suka dengan pet ni sebab cute gebu tapi takde masa nak layan..sebab sibuk. Kalau nak tinggal bila pergi holiday payah lak nak suruh orang jaga. Semua tu terpulang dengan citarasa masing2 ek?

MASDO said...

salam,
tadak rahsia.ahlia syg pd kucin.katanya nk buat teman masa saya kluar.hahahaha..nk tanya la,mcmn nk ikram ahlia bg dia paham kepentingan usaha atas iman ni?

Anonymous said...

порно галереи школьницы http://free-3x.com/ порно фото видео подростков онлайн free-3x.com/ секс ученица [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]