Friday, January 9, 2009

Cuti-Cuti Malaysia - 2008

Alhamdulillah....dapat peluang balik kampung. Lama jugak. Lebih 2 minggu berada di Darul Takzim. Selalunya, kalau balik kampung, waktunya terhad. Dulu masa dok kerja makan gaji nie, bukan senang nak dapat cuti. Ramai orang tertanya2, kalau students cuti, lecturers pun tak cuti sama ke? Hmmm, iyalah tu. Time semester break le depa nak kita pulun buat kerja2 yg "extraordinary". Sekarang nie, dah tak payah berkira cuti, sakan le kami bercuti dan berjalan sempena musim cuti sekolah 2008. Masa permulaan cuti sekolah, kami ke Kedah (Sg Petani & Padang Serai) dan di akhir2 cuti sekolah pulak kami ke JB dan Sinagpore. SubhanAllah, dari utara hingga ke selatan semenanjung kami jelajah.

Rancangan asal, keluar ke jalan ALlah pada musim cuti sekolah 2008. Tapi, cuti suami tak diluluskan. Tu asbab aje. Hakikatnya mmg amalan kami yg lemah. Macam mana Allah nak pilih utk jd tetamuNya? Saya terpaksa akur & terima akan hakikat nie. Mmg rasa kecewa & sedih. Nak buat macam mana? Sabar & cuba lagi. Perbaiki amal..tingkatkan doa & korban. Cakap mmg senang...nak buat tu yg payah. Semangat pun dah lemah...iman pun dah sakit.

Allah nak tarbiyah sabar & redha. Macam tulah kan...kalau senang tak dinamakannya mujahadah. Walau apa2 pun, Alhamdulillah, takdelah cuti 2008 nie berlalu begitu saje. Banyak manfaat yg diperolehi. Antaranya, kami dapat banyak khidmat keluarga, teman dan saudara. Allah pilih juga kami utk dpt jaga anak kawan yg keluar masturat 10 hari di kawasan Perak nie.

Anyway, inile sinopsis cuti kami. Itupun tak banyak yg kami amik gambar. Selalunya...camera tu tertinggal dan terperap kat rumah jek...hehehe

Nape depa tak sembelih kerbau ekkk? Lembu tu kecil & kurus je. Berapa banyak le daging yg depa boleh dapat? Kalau kat Perak, mmg depa akan pilih utk sembelik kerbau. Kerbau nie, mmg besar2 & gemuk2 belaka. Kalau sembelih, mmg berbaloi. Lagipun kerbau & lembu nie, harganya same je. Ada ke beza rasa daging lembu dgn kerbau? Entahlah, bila dah masak tu...hmmm sedap aje.


Up close & personal. Comel jugak unta nie kan.


Unta & lembu yg dikorbankan di masjid kawasan Tmn Universiti. First time dpt dtg tengok unta dr dekat. Iyalah, kalau kat zoo tu, unta tu di belakang tembok. Mana nak dpt sentuh kan? Time nak dekat Raya Haji nie, sy ada tedengar satu ceramah ttg korban. Antara yg sy ingat, ustaz tu ada bagitau ttg kelebihan atau keistimewaan unta... unta nie ada sifat malu yg sangat tinggi. Ustaz tu kata lagi, dlm Al-Quran, Allah ada suruh manusia agar melihat kebesaran ALlah dgn melihat ciptaan unta yg unik ini. Mahal betul nak korban seekor unta nie. Kalau tak silap saya, suami kata harganya RM8 ribu. Ish...besar betul korban harta mereka.

Ini pulak di Danga Bay Mall. Ok jgk tmpt nie...yg paling penting tempat nie covered. Walau hujan atau panas, kami tetap selesa. Brg2 pun ok jugak. Tak le mahal sgt. Anak2 gadis ku sempat berposing kat window display kedai yg comel nie...


Ini pun di Danga Bay jugak. Berdiri di salah satu rumah2 limas yg tlh diubahsuaikan menjadi kedai wedding photo shop.


Siapa lagi kalau bukan yours truly...hihihi. Posing kat Danga Bay jugak. Di salah satu Rumah2 Limas. Tak ingat pulak yg mana satu.

Alhamdulillah, Walau apa2 pun mmg sakan kami berjalan cuti sekolah nie. Terima kasih pada Abang Sayang yg sudi sponsor segala-galanya. Lain kali bawak kami pi jalan2 lagi ekkk.

6 comments:

ain said...

syok le dpt pegang2 unta. So bila nak balik jb lg..???

Suzi said...

salam...
wah akak...syoknya dpt cuti2 n dpt khidmat jaga anak2 tu...
akhirnya dpt juga tengok dgn identiti baru...doa2kan saya juga kak nurul ye...

laily said...

Asalamualaikum,
thanks huda untuk idea awak pasal library tu, sekarang ni bertungkus lumuslah kita dok mencantikkan library tu. tunggu jelah hasilnya kita akan masukkan nanti. Wah Danga Bay cantik jugak tempat tu. Tapi dua gambar pertama kita tak boleh nak tengok tak keluar.

ummi said...

Salam Ummusarah. Ummusarah di Perak ke? Adik saya dok di Perak jugak. Dekat dengan LEkir. Tak jauh dari madrasah Lekir.

UmmuSarah said...

AIn,

ANtara highlights balik JB sbb dpt jumpa kau...hehehe. Lepas nie, aku nie pi carik Rita pulak. Jom kita buat mini reunion utk girls. Kau cuba jejak member2 kita yg lain cam Jurita, Itek, Icak, Azah...dlll. Hmm, kat mana agaknya depa nie ek?

Suzi,

InsyaAllah, kami selalu doakan Suzi & Sam. Semoga kita bertemu lagi. Mana nak dpt kwn2 yg bertemu & berpisah kerana ALlah. Rakan seperjuangan ..seusaha..sama fikir. Iye tak Suzi? Mari kita tasykil kwn2 kita yg lain semua utk sama2 buat usaha nabi. Kalau bukan kita yg ajak, siapa lagi kan?

Rita,

Time cuti balik JB tu ada jgk pi tmn sri skudai. Cerita kat anak2 kisah2 zaman dulu. Pi ronda2 rumah lama & tmpt lepak2. Pi tengok jgk rumah awak. Tp berkunci rapat. Mak awak dah balik Haji? Apa cerita dia kat sana? Insya ALlah, kalau ada kesempatan kita pi ziarah awak iya.

Salam ukhwah Ummi. Terima kasih dtg ziarah. Anak sy ada di madrasah lekir. 2-3 minggu sekali sy pergi ziarah anak di sana. Adik Ummi ahlia siapa? Mungkin sy kenal.

intelligence said...

Good Blog, I think I want to find me, I will tell my other friends, on all!
aoc power leveling